Випуск’74 се завръща в „Братята”почти четири десетилетия по-късно

Инициативна група от випуск’74 на ОУ „Братя Миладинови“-Русе организира среща на випуска на 11 юни 2011 г. от 15 ч в училището. Инициативата на порасналите ученици се превръща в естествена част от тържествата, посветени на две значими годишнини – 100 години от основаването на училището и 150 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на братя Миладинови.

vip741Випуск’74 се събира след 37 години за първи път, почти половин човешки живот. Когато са се разделили, те са били деца – време безгрижно и незабравимо. В навечерието на срещата си зрелите мъже и жени само предполагат доколко се помнят, какво ще си кажат и най-вече доколко са съхранили онзи прословут дух на „Братята“ – елитно училище през 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години на миналия век. Аналите на учебното заведение говорят, че випуск 1974 г. е бил с много добър среден успех, постигнал е много върхове в ученически олимпиади, художествената самодейност и практически във всички спортове, по които е имало състезания – футбол, лека атлетика, гимнастика, плуване, волейбол, баскетбол, тенис, тенис на маса, шахмат …

Подготовката на срещата започва през октомври 2010 г. и след много перипетии, предварителни срещи и неимоверните усилия на няколко романтични ентусиасти, се очаква на 11 юни прагът на школото да престъпят отново около 60 пораснали ученика.

Ръководството на ОУ „Братя Миладинови“ е подготвило специална програма по случай срещата и с кратка разходка на съучениците из някогашните класни стаи и салони. 50-годишните мъже и жени днес са щастливи да научат, че родното им училище е обновило цялата си база с цената на много усилия и успешни проекти по различни европейски и национални програми и че колкото и необичайно, дори шокиращо да звучи, единственият проблем пред ОУ „Братя Миладинови“ днес е малкият брой ученици. Обяснението е публична тайна – голяма част от учениците от квартала учат в централната част на града, а в ОУ „Братя Миладинови“ се учат младежи от други райони. Ето един пример за илюстрация – през 70-те години в училището са се обучавали 2300 ученика, а през настоящата 2011 г . – по-малко от 400… И това при много по-добра база сега – съвременни учебни стаи с модерно оборудване, параклис в самото училище, спортни площадки и физкултурен салон в много добро състояние. И това на фона на следните непреходни факти – ОУ „Братя Миладинови“ е разположено на възможно най-добрата локация за едно училище – отлична транспортна инфраструктура, спокоен квартал, непосредствено до Парка на младежта с неговите места за отдих и зелени площи, река Дунав, зала „Филхармония“, Музея на транспорта, тенис-кортовете, плувен комплекс „Норд“, стадион „Локомотив“…

Випускниците, завършили „Братята” се надяват да повлекат крак за възстановяването на интереса към тези мили срещи на съученици от основното образование, а защо не – и за възстановяването на авторитета на „Братята“ от онова време.

За контакти с организаторите на срещата:

Румен Рашков – 0887 813793
Диана Лазарова – 0885 838195
Светлана Динолова – 0893 428840
Боряна Панайотова – 0878 874637
Светослав Иванов – 0882 280305

Facebook група: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_177662312262019&ap=1