Открит урок „Коледни празници – традиции и обичаи“ се проведе днес в кабинета по музика

sportbratya - 743

Открит урок „Коледни празници – традиции и обичаи“ проведоха ученици от няколко паралелки на училището днес в богато украсения кабинет по музика. Под ръководството на учителите по музика Здравко Петров и по изобразително изкуство Николинка Петрова децата бяха подготвили специална коледна програма, включваща изпълнения на коледни песни, изложба от коледни рисунки, квилинг коледни картички и други. Специална изненада за тях пък бяха подготвили учителите, които бяха поканили истински коледар, който облечен в традиционна носия разказа на любопитните ученици обичая коледуване по време на светлия празник. Коледа е празник, който свързваме със семейният уют, с новото начало, надеждата и с подаръците. Тогава коледарите пожелават здраве на стопаните. Пеят песни, казват благословията за домакините, и получават подаръци – вино, пари, краваи. Това се случва на Бъдни вечер до сутринта на Коледа. Накрая коледарът изпя и традиционна коледарска песен. Чуйте повече в звуковия файл http://pc.cd/Azi

След това -жа Петрова разказа за традициите на училището в рисуването на коледни картички, изложбите и конкурсите, в които участват учениците и спечелените от тях награди. Накратко тя разказа и за историята на коледната картичка и показа такива, изработени преди повече от 100 години.

Деца от училището също пяха няколко коледни песни, за което бяха силно аплодирани от техните съученици.

Накрая, всички получиха благодарност за участието си, както и малка задача да оцветят и изрежат от хартия малък коледар в традиционна носия.

This slideshow requires JavaScript.