От ноември 2012 г. ОУ“Братя Миладинови“ работи по проект „TELLING STORIES – CULTURAL AND LINGUISTIC DIVERSITY WITHIN EUROPE“ по Коменски

ПРОЕКТ ПО КОМЕНСКИ 2012-2014 ГОДИНА

От месец ноември 2012 година ОУ“Братя Миладинови“ – град Русе работи по проект „TELLING STORIES-CULTURAL AND LINGUISTIC DIVERSITY WITHIN EUROPE“ по Коменски, секторна програма „Учене през целия живот“. В проекта участват пет училища от Испания, Словакия, България, Полша и Турция:

= SANTO DOMINGO SAVIO COLLEGE – LAS PALMAS – GRAND CANARIA – SPAIN

= ZAKLADNA SKOLA S.M.DAXNERA – RIMAVSKA SOBOTA – SLOVAKIA

= MERAM GODENE TOKI ILKOGRETIM OKULU – KONYA – TYRKEY

= ZESPOL SZKOL №4 – STALOWA WOLA – POLAND

= “BRATJA MILADINOVI” PRIMARY SCHOOL – RUSE – BULGARIA

1. Идеята на проекта е всяка страна да сподели 20 обичаи и традиции, национални и месни фестивали. Всеки обичай трябва да бъде представен от учениците на съответното училище и да бъде подкрепено от снимки, видеофилми и презентации за дейностите по проекта. В края на проекта се предвижда да се направи книга в цифров вариянт, която да представя тези обичаи както на родния език на децата, така и на английски език, който е работен език по проекта.
2. По проекта са предвидени 24 мобилности – 12 ученици и 12 преподаватели.

Целта на проекта е запознаване на децата с наши традиции и обичаи и чрез преживяванията да заобичат българските традиции, които датират от векове и ще продължават да съществуват занапред. Децата намират прилики между някои от нашите обичаи и тези, представени от другите участници.
Установяването на контакти с връстници от други страни им дава възможност да комуникират с тях, да споделят информация, която ги вълнува.

Началото на проекта бе поставено с посещение на участниците по проекта на остров Лас Палмас – Испания от 24-29 ноември 2012 година.

Посрещане на учасниците по проекта в колежа Санто Доминго Савио – Лас Палмас – Испания. Учениците от училището домакин ни посрещна с традиционни танци от острова и ни разказаха за техните обичаи и традиции, които имат много общи черти, но и разлики с тези на континентална Испания.

Всички гости в компанията на учениците от колежа Санто Доминго – Лас Палмас.

Работна среща по проекта. Обсъждане на основните стъпки през идните две години. Посещения и презентации на дейностите, които трябва да бъдат изготвени. Очаквани резултати в края на проекта.

Историята на острова и неговите забележителности бяха част от новата информация, представена от страната-домакин

В сърцето на остров Лас Палмас. Посещение на кметството на острова. Заседателната зала, където законотворците обсъждат и приемат закони, наредби и други.

Добре дошли в България! – Среща на всички страни в Русе 15.04-19.04.2013г.
На концерта по случай посрещане на чуждестраните гости, учениците на ОУ“Братя Миладинови“ представиха част от обичаите.

Сурвакари, които пожелават здраве, успехи и плодородна нова година на всички. Този древен български обичай бе представен от учениците на Viб клас под ръководството на госпожа Елеонора Цонева.

Първа пролет – танц на учениците от III – ти клас. Пролетта е началото на нов живот и съживяване на природата. Пролетта е надежда за българския народ за добър урожай и здраве на семейството.

Танцът „Мартенички“, представен от учениците от III-a клас под ръководството на госпожа Наумова. Всички страни бяха зарадвани с изработени от учениците ни мартенички, които получиха пред 1-ви март. Ние им разказахме легендата за мартеничките, които символизират силата и борбеността на народа ни.

Гостите от Турция ни представиха обичая „Къносване“, който се провежда в нощта преди сватбата.

Легендата за река Римава – представена от учениците от Словашкото училище.
Реката има голямо значение в традициите и обичаите на град Римавска Собота.

Работа по проекта в зала „Европа“ на нашето училище. На кръглата маса бяха представени презентациите и работите по проекта през първия етап. Бяха взети решения за следващите посещения в Словакия през месец октомври 2013 г., в Турция през март 2014 и в Полша през юни 2014 година.

България посрещна 41 чуждестрани участници от които 26 ученици. Децата от училища работиха по кръжоци заедно с българските си връсници. В клуба по изобразително изкуство децата изработиха картички и сувенири за техните родители под ръководството на госпожа Николинка Петрова.

Децата от всеки клас посрещнаха гостите в класната си стая и ги поздравиха с

песен, стихче или скромен подарък.
В клуба по Информационни технологии, децата изготвиха презентации за родния си град и ги предствиха пред своите съученици. Ръководител госпожа Якимова – преподавател по ИТ.

В клуба по музикално творчество децата научиха българска песен под ръководството на госпожа Анелия Костова.

Запознаване с историята на град Русе. Обиколка по музеи и исторически места в града. Приятни минути на отдих и нови преживявания от всички учасници в проекта.

На 18.04.2013 година се състоя тържествен концерт за всички учасници по проекта Коменски в Пленарна зала на Община-Русе. Учениците на нашето училище представиха легендата за Свети Георги и обичаят Благовец, представен от учениците в клуб „Танцувай с мен“ от IIIб клас с ръководител Емилия Димитрова и по хореография на гопожа Настева.
Децата от турското училище представиха на сцена легендата за солта, а децата от Словенското училище ни показаха традиционен бал в края на учебната година.

Вашият коментар