СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ

Екскурзия „Стари български столици“

На 27.05.2017г. сборна група ученици от ОУ „Братя Миладинови“ пое на екскурзия по маршрута „Стари български столици“. От самото начало ни тръгна „по вода“. Пороен дъжд ни съпроводи до първата дестинация-Плиска. Като по чудо обаче първата българска столица ни посрещна с облачно, но сухо време-прекрасна възможнаст за посещение на първия обект – „Дворът на кирилицата“. Тук се поклонихме пред безценните духовни послания, закодирани в българската азбука. Малката картинна галерия обогати представите ни за бурните събития от ония времена.

После продължихме към крепостните стени и дворщите на Плиска-ярко доказателство за строителния гений на нашите прадеди. Разходката завърши пред стените на Голямата базилика-най-голямата църква по нашите земи в ония времена.

Дъждът отново ни съпроводи  до археологическия музей на Велики Преслав. Имахме възможността да се насладим на макетите на столицата на Симеон и дворцовия комплекс, на Светославовия сборник, плочата на чъргубиля Мостич и, разбира се, на Преславското златно съкровище, украсявало лика на царица Мария-Ирина, съпругата на цар Петър.

В края на деня всеки отнесе у дома си малък спомен-снимка или сувенир, но най вече оная искрица, която ни напомня, че сме българи.

This slideshow requires JavaScript.