Ученици и учители от ОУ “Братя Миладинови“ отбелязаха с концерт Деня на будителите

Ученици и учители от ОУ “Братя Миладинови“ – град Русе отбелязаха с концерт Деня на будителите.

„ Първи ноември е денят, в който свеждаме глава пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни синове, които изковаха от словото най – мощното оръжие и превърнаха спомена за славното минало на отечеството в съдба на цял един народ. Днешна България е тържество на този идеал, а народът ни е вдигнал в култ тяхната жертва пред олтара на Отечеството и е създал един прекрасен празник Денят на народните будители. За да светлее в народната памет жаравата от подвизи на творци- носители на българския дух.

Празникът възниква в трудното време след Първата световна война, когато в българското общество е рухнал възрожденския идеал. В този момент българите се вглеждат в най-светлите имена от своето минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно време с мощта на своята мисъл и вяра са връщали духовната стабилност на нацията.“

С тези думи днешният будител от основното русенско школо, учителят по история, запозна присъстващите родители, учители, ученици и гости със същността на празника. И докато на други места празнуваха Хелоуин, децата почетоха будителите със стихове, музикални изпълнения и танци.