Честване на 100 години Основно Училище „Братя Миладинови“ град Русе

Скъпи ученици, уважаеми родители и колеги,

100 години сме част от многовековната история на град Русе.
100 години просветителската традиция е давала четмо и писмо на хиляди русенски деца, преминали през ОУ”Братя Миладинови”.
Днес, когато празнуваме своя юбилей, ние търсим началото. Онова начало, което ни даде светлина. То е поставено на 24 октомври 1911 година от онези четирима учители, които откликват на възрожденския повик и започват обучението на 157 ученици.
Следват 100 стъпала по пътя на просветното израстване. Повод не само за самочувствие, но и за размисъл, за голяма отговорност, за учителската мисия и за бъдещето на града.
100 години не са много в хилядолетната история на човечеството, но за нас това е един дълъг и успешен път, извървян от нашите предшественици. Път по който уверено вървим и ние и по който още по – уверено ще вървят и тези след нас.
С чувство на гордост и признателност, днес се обръщаме към историята за равносметка. Обръщаме се към възрожденските материални и духовни ценности, за да вземем непреходното и го пренесем в настоящето. Да създадем нещо по – добро, за да бъде животът на децата ни смислен и красив. Чест и гордост за нас е и името на училището. Име на родолюбци, в чието дело едно безсмъртие се крие! И славим с радост днес, подвига на двамата братя – Димитър и Константин Миладинови, разпалили пламъка на българщината, дарили на народната съкровищница едно неоценимо богатство – сборникът „Български народни песни”.

Щастлива съм да поздравя всички радетели на просветното дело.
Прекланям се, учители, пред вашия труд!
Искам още веднъж да ви поздравя със 100 – годишния юбилей на училището и да пожелая на всички здраве, щастие и успех!
Нека и когато ни е трудно, усмивките да не слизат от лицата ни!
Скъпи ученици – бивши и настоящи, честит юбилей! Пожелавам и на вас здраве, смели мечти, високи успехи и щастливи мигове.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Мария Димитрова – директор на ОУ”Братя Миладинови” – Русе